News

Elke maand een nieuw verhaal over werken bij de P&V Groep

Jan Goossens wint Burgerschapsprijs 2013

Jan Goossens, artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel in Brussel, heeft de 9de Burgerschapsprijs van de Stichting P&V gewonnen. Hij kreeg de Burgerschapsprijs gisteren uitgereikt in de Nine City Event Hall in Brussel. De laudatio van de laureaat werd uitgesproken door Fadila Laanan, Minister van Cultuur, Audiovisuele media, Gezondheid en Gelijke Kansen van de Franstalige Gemeenschap. Van de Stichting kreeg Jan Goossens een beeldhouwwerk van Johan Tahon overhandigd.

Voortrekker in verscheidenheid

Jan Goossens heeft vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid de KVS geleid naar een eigentijds stadstheater met een open oog voor de verscheidenheid in eigen land en de culturele rijkdom elders in de wereld. In Brussel werkt de KVS bijvoorbeeld nauw samen met het Théâtre National. Zo slaagt Goossens erin Brusselaars van verschillende achtergronden naar de schouwburg te lokken.

Artistieke projecten in Palestina en Congo

Sinds 2009 zet hij ieder jaar een theaterfestival op poten in Kinshasa, waar hij ook workshops organiseert Congolese artiesten. Die krijgen bovendien de kans hun creaties te tonen in de KVS, waardoor ze ook in andere Europese landen aan de slag kunnen. Ook in Palestina is Goossens met zijn KVS actief. Sinds 2007 is hij er de coördinator van PASS (Performing Arts Summer School). Samen met les ballets C de la B en Plek vzw zet de KVS er een parcours van workshops uit met jonge Palestijnse podiumkunstenaars.

Werken naar een tolerante en solidaire samenleving

Mark Elchardus, voorzitter van de Stichting P&V, vat de keuze voor de laureaat als volgt samen: "Jan Goossens heeft zijn engagement op een voorbeeldige wijze waargemaakt, op een manier die inspireert en anderen de moed en de goesting geeft ook als een volwaardig en geëngageerd burger in de wereld te staan. Een manier die laat voelen, die laat beleven hoeveel beter het is elkaars warmte en enthousiasme te ervaren, dan elkaars kilte en afwijzing. Ik ben blij hem de burgerschapsprijs van de Stichting P&V te kunnen overhandigen. "

Burgerschapsprijs Stichting P&V

De Burgerschapsprijs van de Stichting P&V huldigt elk jaar personen, initiatieven of organisaties in België of het buitenland die zich op een voorbeeldige manier inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving. Vorige laureaten van de Burgerschapsprijs zijn onder andere Fadela Amara, Jean-Pierre en Luc Dardenne, Simone Susskind en Stéphane Hessel.

Stichting P&V

De Stichting P&V werd opgericht in 2000 met de Groep P&V Verzekeringen als belangrijkste sponsor. De Stichting promoot participatie, emancipatie, solidariteit en burgerschap bij jongeren. Uitgaande van de voornaamste waarden van de sociale economie, legt de Stichting de nadruk op actieve participatie, zelfstandigheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid van jongeren. In 2006 werd de Stichting P&V erkend als Stichting van openbaar nut.