News

Elke maand een nieuw verhaal over werken bij de P&V Groep

Solliciteren bij de P&V Groep: hoe werkt het?

Wat zijn de verschillende stappen in een sollicitatieproces? HR-recruiter Judith De Bok vertelt meer over solliciteren bij de P&V Groep. En hoe u zich goed kunt voorbereiden.

1. De vacatures van de P&V Groep

"Alle vacatures, en dat zijn er op dit moment bijna vijfenveertig, staan op www.eentoffejob.be. Nu zijn we bijvoorbeeld op zoek naar een teamleader Marketing, een Market Research Expert, een accountmanager Corporate Clients, een schadebeheerder, … Ook studenten op zoek naar een stage of studentenjob kunnen terecht op onze site. Interesse om voor de P&V Groep te werken? Creëer dan zeker een account en geef aan welke jobs u interesseren. Zodra er een nieuwe vacature is, ontvangt u van ons een mail. Spontaan solliciteren kan natuurlijk ook, maar doe dat wel gericht, laat weten welke job u graag zou doen."

2. De motivatiebrief en het cv

"Kandidaten kunnen online solliciteren en hun motivatiebrief en cv uploaden via www.eentoffejob.be. Handig voor de sollicitant, én voor ons. Alle gegevens komen immers onmiddellijk terecht in een database, we kunnen ze op elk moment consulteren. Uiteraard moet een cv volledig, overzichtelijk en correct zijn.. Zet ook zeker in de motivatiebrief waarom u geïnteresseerd bent in de job waarvoor u solliciteert.

3. De selectie van de kandidaten

"Soms stellen wel meer dan honderd mensen zich kandidaat voor een vacature. We selecteren de meest interessante cv's en stellen die voor aan de betrokken leidinggevende. Is die even positief, dan wordt de kandidaat uitgenodigd voor een eerste, kennismakend gesprek. De gegevens van de niet-geselecteerde kandidaten komen terecht in de werfreserve."

4. Het eerste, kennismakend gesprek

"In een eerste gesprek willen we een duidelijk beeld krijgen van de ervaringen, verwachtingen en motivatie van de kandidaat. Het gesprek wordt, naast een HR-recruiter, vaak ook bijgewoond door de directe leidinggevende. Die kan immers gerichte, technische vragen stellen en extra informatie geven over de jobinhoud en het team waarin de kandidaat terecht zou komen. Ook de kandidaat kan vragen stellen. Misschien weet hij graag hoeveel medewerkers er in het team zitten of hoe zijn eerste werkdag eruit zal uitzien. Maar ook zaken als loonsverwachting en doorgroeimogelijkheden kunnen aan bod komen."

5. Het tweede gesprek

"Na de eerste gesprekken maken wij een selectie van kandidaten die door kunnen gaan naar een tweede gesprek. In dit gesprek proberen we de kandidaat nog beter te leren kennen. Voor het gesprek legt de kandidaat redeneringstesten af en vult een persoonlijkheidsvragenlijst in. We overlopen deze persoonlijkheidsvragenlijst samen tijdens het gesprek en vragen naar concrete en praktijkgerichte voorbeelden. Dat geeft ons de mogelijkheid om een goed beeld te vormen van de competenties van de kandidaat. Bij sommige functies hoort een assessment (taakopdrachten, testen, rollenspelen,… georganiseerd via een externe partner) maar dat is zeker niet standaard."

6. Het contract ondertekenen

"De kandidaat die het beste aansluit bij het gezochte profiel, zullen wij een contractvoorstel doen. Naast de boeiende job en de sympathieke collega's biedt de P&V Groep zijn werknemers een interessant salarispakket. Daarnaast bieden we een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, een flexibel uurrooster, korting op verzekeringsproducten, een groepsverzekering, … Dat zijn voordelen die erg aanspreken."

7. Tip: toon uw motivatie

"Waar we ook rekening mee houden, is het gedrag van een sollicitant gedurende het hele sollicitatieproces. Hoe communiceert hij aan de telefoon, komt hij op tijd voor het interview, keek hij al eens op een van onze websites? Uit deze zaken komen we te weten hoe gemotiveerd een kandidaat is om bij de P&V Groep te werken."