News

Elke maand een nieuw verhaal over werken bij de P&V Groep

102 VIVIUM-collega's geven bloed

Het Rode Kruis heeft VIVIUM het certificaat ‘Onderneming met een hart' toegekend. Aan de eerste bloedinzameling in de Antwerpse zetel namen 102 van de 640 collega's deel. Inge Willemen van de afdeling Marketing was één van hen.

Lange traditie

De P&V Groep, waar VIVIUM deel van uitmaakt, heeft een lange traditie van bloedgeven. Al sinds de jaren '70 ondersteunt P&V bloedgeven op het werk. Eind juni werd voor de eerste keer een bloedinzameling georganiseerd in het VIVIUM-gebouw in Antwerpen. Inge Willemen van de afdeling Marketing overwon haar drempelvrees en schreef zich in.

Primeur voor Inge

"Het was de allereerste keer dat ik bloed doneerde", zegt Inge. "Eerder had ik er al over nagedacht. Maar de stap om effectief naar een bloedtransfusiecentrum te gaan, was te groot. Doordat de bloedinzameling bij ons in het gebouw plaatsvond, viel die drempel alvast weg. Bovendien voelde ik ook wel wat sociale druk. De ene na de andere collega schreef zich in."

Meteen gerustgesteld

De dag zelf had Inge het gevoel van een eerste schooldag. "Ik was best zenuwachtig en wist niet wat me te wachten stond. Maar de mensen van het Rode Kruis waren supervriendelijk. Ze stelden me meteen gerust en legden heel goed uit wat ze gingen doen. Ik was ook onder de indruk van de efficiënte organisatie van de bloedinzameling."

Nauwelijks iets gevoeld

"Op de prik na, heb ik nauwelijks iets gevoeld. Blijkbaar liep mijn bloed ook goed – ik moest geen enkele keer met mijn hand ‘bijpompen' om het bloedzakje vlotter te laten vullen. Achteraf kregen we enkele drankjes en wat cake om bij te komen."

Bijdrage gewaardeerd

"Aan het bloedgeven heb ik zeker geen trauma overgehouden. Integendeel, het deed me plezier dat ik een bijdrage heb kunnen leveren, en dat die ook gewaardeerd werd. Ik las in de brochure van het Rode Kruis dat mijn bloedgroep vaak voorkomt, maar dat alle bloedzakjes meer dan welkom zijn", lacht Inge.

Opnieuw van de partij

Gezien het succes van de eerste editie – 16% van de collega's namen deel – zal VIVIUM het Rode Kruis hoogst waarschijnlijk opnieuw uitnodigen naar haar zetel in Antwerpen. Is Inge dan opnieuw van de partij? "Absoluut. Het houdt helemaal niets in. Gewoon even naar beneden lopen, op een bedje gaan liggen, en 't is klaar. Als het zo weinig moeite kost, waarom zou je dan het Rode Kruis geen plezier kunnen doen en misschien zelfs een mensenleven redden?"