News

Elke maand een nieuw verhaal over werken bij de P&V Groep

Guy Stevens: “Mijn fiets is mijn vrijheid”

Werknemers bij de P&V Groep die met de fiets komen werken, worden daarvoor beloond met een incentive van 0,22 euro per gefietste kilometer. Guy Stevens (medewerker Project & Process Management Non-Life) fietste in 2014 ruim 9.000 kilometer woon-werkverkeer bij elkaar. Daarmee is hij de onbetwiste koploper in onze bedrijfsstatistiek op Bike to Work. Op die website registeren tientallen collega’s hun fietskilometers tussen thuis en werk.

Hoe lang kom je al met de fiets werken?

Guy Stevens: “Vijf jaar geleden verhuisde ik van de zetel Antwerpen naar Brussel. Ik woon in Roosdaal en ik kende een paar mensen in mijn dorp die met de fiets gingen werken in Brussel, een enkele rit van 26 kilometer. Zij hebben me de weg getoond. Sindsdien kom ik vrijwel elke dag met de fiets.

Alleen sneeuw en ijzel kunnen me overtuigen om het openbaar vervoer te nemen. Ik rijd op een mountainbike met gewone fietsbanden. Dat is aangenamer voor de rug en ook veiliger dan een racefiets omdat je meer grip hebt op de weg en betere remmen. Veiligheid en comfort vind ik wel belangrijk.”

Over comfort gesproken, wat vind je van onze fietsinfrastructuur?

Guy Stevens: “Toen ik pas met de fiets kwam werken, was het nog behelpen in Brussel. Maar ondertussen is er veel verbeterd. In het VIVIUM-gebouw hebben we nu fietsrekken, douches en lockers. En er is een antisliplaag aangelegd in de parking. Ook de stad Brussel doet inspanningen om het veiliger te maken voor fietsers. Ze legden fietsstroken aan en in sommige straten voerden ze eenrichtingsverkeer in. Die inspanningen lonen: je ziet nu meer collega’s met de fiets komen, vooral in de zomer.”

Wat zijn voor jou de grootste troeven van naar het werk fietsen?

Guy Stevens: “Mijn fiets is mijn vrijheid. Ik hoef niet voor dag en dauw op weg om de files voor te zijn en ’s avonds moet ik me niet reppen om een bus of trein te halen. Ik weet hoelang ik er ongeveer over doe, om welk uur ik ook vertrek. Daarnaast is er het sportieve. Vroeger fietste ik recreatief in het weekend. Nu heb ik mijn trainingsactiviteit verlegd naar de week en ben ik op zondagochtend thuis voor mijn gezin. En ook financieel is het aantrekkelijk, al investeer ik veel van dat geld opnieuw in fietsmateriaal. Als je heel het jaar door weer en wind fietst, heb je veel slijtage.”

Kijk je niet elke winter reikhalzend uit naar de zomer?

Guy Stevens: “Tja, in de zomer is het natuurlijk aangenamer op de fiets dan in de wintermaanden, maar ook de koude went. Al verkies ik uiteraard wel wat zachtere temperaturen.”